امروز زلزله ای به قدرت 8.9 در مقیاس ریشتر در ژاپن اتفاق افتاد. شاید اگر چنین زلزله ای در یکی از مناطق خاورمیانه رخ میداد، کمتر از 10% مردم جان سالم به در می بردند. اما برای ما که از دور نظاره گر چنین زلزله ای هستیم، فارغ از تصاویر دردناک تلویزیونی و مشاهده حجم عظیم ویرانی ها، این سوال پیش می آید که 8.9 ریشتر یعنی چقدر؟
از آنجا که شاید ویرانی های زلزله امروز ژاپن، کمتر از زلزله های 6-7 ریشتری منطقه خودمان باشد، یک بررسی تحلیلی، عمق فاجعه را بیشتر آشکار می کند.
مقدارِ ریشترِ یک زلزله، از محاسبه لگاریتمِ اندازه امواج ثبت شده در یک لرزه نگار بدست می آید. بنابراین اندازه امواجی که منجر به زلزله ای به اندازه 5 در مقیاس ریشتر می شود، 10 برابر اندازه امواجی است که یک زلزله ی 4 ریشتری ایجاد می کند.
میزان انرژی ای که توسط یک زلزله آزاد می گردد، می تواند بسیار بسیار زیاد باشد! انرژی ای که از یک زلزله ی 5 ریشتری آزاد می گردد، 31.6 برابر انرژی آزاد شده از یک زلزله ی 4 ریشتری است (31.6، جذر عدد 1000 می باشد. جهت محاسبه رابطه ی بین اندازه امواج و انرژی زلزله!).
حال به سوال اساسی میرسیم! 8.9 ریشتر یعنی چقدر؟!
زلزله ای به اندازه 8.9 در مقیاس ریشتر، انرژی ای معادل [pmath size=9]1.41*10^18[/pmath] ژول آزاد می کند! یعنی 1410000000000000000 ژول! بمب اتمی ای که در 6 آگوست سال 1945 بر روی هیروشیما منفجر شد، فقط 63 تراژول انرژی آزاد کرده بود! بنابراین انرژی ای که طی این زلزله آزاد شده، چیزی معادل 22380 برابر آن بمب اتمی است. همچنین این انرژی معادل انفجار 336 میلیون تن TNT است. برای اینکه تصور بهتری از این مقدار TNT داشته باشید، خوب است بدانید که این مقدار TNT به قدری است که با آن بتوان تمام سطح کشور ایران را به ارتفاع 12 سانتیمتر با TNT پوشاند!
حتماً برای شما هم وسعت فاجعه ملموس تر شده است! تنها شانس مردم ژاپن این بوده است که زلزله در عمق 24.4 کیلومتری زمین رخ داده و احتمالاً بخش قابل توجهی از انرژی خود را در لایه های درونی زمین از دست داده است.
آیا زلزله ای با این قدرت ممکن است هر لحظه اتفاق بیافتد؟
احتمالاً بله … ولی نه در هر جایی! … و نه در هر زمانی! در جهان روزانه حدود 8000 زلزله ی کمتر از 2 ریشتر رخ میدهد! اما زلزله هایی با قدرت حدود 9 ریشتر، چند سال یک بار در کره زمین رخ میدهند! البته این آمار تنها آمار هستند! مثال نقضش، زلزله 8.8 ریشتری شیلی است که سال گذشته رخ داد! همچنین 2 زلزله 8.5 و 8.7 ریشتری که در سال های 2007 و 2005 (با فاصله زمانی 2 سال!) و در یک محل! (اندونزی) اتفاق افتاد.
خب! ما چه کار باید بکنیم؟
بدیهی است که اوضاع ما بسیار وخیم است! یک زلزله 6-7 ریشتری در تهران می تواند ماه ها زندگی مردم را مختل کند. لحظه ای درنگ در این مورد جایز نیست. زلزله در تهران منجر به فاجعه انسانی خواهد شد. کافیست یک لحظه تهرانی را تصور کنید که مردم آن قصد فرار از شهری را دارند که ساختارهای ارتباطی و بسترهای انرژی آن از هم پاشیده است … اگر فرض کنیم هیچ لوله ی گازی منفجر نشده و هیچ پل و خیابانی فرو نریخته است!
خیلی ممنون از اطلاعات بسیار مفیدی که در اختیار ما قرار دادید.
ممنون ! خیلی جالب بود .
واو !!! خیلی جالب بود ….
دارم به افراد ساده ای فکر می کنم که الان پیش خودشون می گن،
ایول خونه تهران ارزون میشه، بریم تهران خونه بخریم!
سلام یه سوال داشتم. ممکنه این حادثه توسط اسلحه هارپ اتفاق افتاده باشه؟ همونطور که میدونین این اسلحه میتونه امواجی رو به لایه فوقانی اتمسفر بفرسته و می تونه هر نوع بلای طبیعی که شما تصورش رو میکنین به وجود بیاره.
@Ardeshir, متاسفانه اطلاعاتم در این زمینه خیلی کمه.
در مورد این اسلحه چیز زیادی نمی دونم ولی با توجه به توضیح متن اصلی جمع کردن و تخلیه انرژی با این ظرفیت توسط بشر تا کنون امکان پذیر نیست.
برای این انرژی که باید به طور لحظه ای تخلیه گردد باید سالها برای جمع آوری آن وقت گذاشت و مثلا باید جایی ذخیره شود و اصولا با توجه به قیمت گران انرژی اصلا مقرون به صرفه نیست.
(قانون انرژی و ماده = انرژی و ماده خود به خود بوجود نمی آیتد بلکه از حالتی به حالت دیگر تغییر می کنند)
با تشکر از اطلاعاتتون.
متاسفم بابت حادثه دردناکی که در ژاپن بوقوع پیوست.
به امید خدا که میزان تلفات به کمترین میزان ممکن برسه.
اميدوارم هر چه زودتر در تهران و قم و تمامي كشور هاي عرب نشين زلزله 10 ريشتري بياد
@محمد رضا, مفهوم این فرمایش شما یه نوع مبارزه اس؟ نابودی نوع بشره؟ یا یه همچین چیزی؟
با شما کاملاً مخالفم.
دوباره سلام یه مقاله از سایت ویکی پدیا در مورد هارپ پیدا کردم که به دو زبان انگلیسی و فارسیه خواستین یه نگاهی بهش بندازین. http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%87%D8%A7%D8%B1%D9%BE
http://en.wikipedia.org/wiki/High_Frequency_Active_Auroral_Research_Program
میخواستم بدونم نسبت به ریشتر خرابی چقدر بوده ؟ یعنی اگه همچین زلزله هد در ایران رخ میداد تفاوتش با ژاپن چقدره ؟
@balina, سوال زیاد سختی نیست. هر جایی از ایران چنین زلزله ای رخ دهد، به احتمال زیاد با خاک یکسان خواهد شد!
همانطور که دوست عزیزمون گفتن سوال زیاد سختی نیست. این ژاپن با اون همه مقررات سختگیرانه تو ساخت و ساز و آموزش به مردمش این بلا سرش اومد وای به حال ما ایرانی ها که ساخت و سازمون هردم بیلیه. اگه ساز تو ایران رو در نظر بگیریم از 100% تنها 10% بر اساس اصول ایمنی ساخته شدن، خیلی ها هم از عمرشون گذشته و در خطر فرسایش هستن. یعنی این بگم: خدا به دادمون برسه!
خوبه فقط تاریخ و ماه زلزله ننوشته شده دمتون گرم
خيلي خوب بود مرسي . آيا از هر ريشتر تا ريشتر بعدي 32 برابر تفاوت وجود دارد؟